Relatietherapie in Amersfoort
Met relatietherapie door een systeemtherapeut wordt niet alleen naar jullie relatie gekeken. Er wordt gekeken naar het systeem om jullie heen. Van mogelijke invloeden tijdens jullie jeugd tot recente gebeurtenissen als kinderen krijgen, verhuizingen, overspel, met pensioen gaan of gedragspatronen.
Wat is relatietherapie?
Een relatie betekent dat je elkaar aandacht moet blijven geven. Zo houd je de relatie gezond. Daarin is het van belang dat je met elkaar praat, verwachtingen over de relatie uit en vertelt wat jij belangrijk vindt in een relatie. Soms gebeurt dat onvoldoende, waardoor je ongemerkt uit elkaar groeit. Terwijl je de behoefte hebt om bij elkaar te komen.
In een relatie vergeten we soms de verwachtingen die we hebben uit te spreken. Het kan daardoor eenzijdig worden, omdat je verwachting onvervuld is. Dat doet iets met het verloop van een relatie. Je kunt steeds verder uit elkaar groeien, terwijl je de behoefte hebt dichter bij elkaar te komen.
Een lastige gebeurtenis kan ook iets met je relatie doen. Dat kan een recente gebeurtenis zijn, of iets dat vroeger speelde. Misschien ben je bang om te claimen en houd je daardoor afstand, of zit de angst om afgewezen te worden je in de weg. Die gevoelens hebben altijd een oorsprong: in relatietherapie met een systemische invalshoek kijken we naar waar dit vandaan komt.
Systemisch werken in relatietherapie
Daarbij is het mooi om te kijken waar jullie beiden staan en waar de behoeften liggen. Wat is het einddoel? Is dat doel hetzelfde? Waar kunnen jullie elkaar tegemoetkomen? Soms is er een barrière. Samen kunnen wij uitzoeken waarom die barrière (en dat patroon) is blijven bestaan.
Daarbij is het belangrijk dat je op hetzelfde pad zit. Wanneer de een als doel heeft om uit de relatie te stappen terwijl de ander de relatie wil redden, is het doel anders. De taak van de therapeut is dat openbreken: het is niet eerlijk om naar iets toe te werken dat er niet meer is.
Voor veel stellen is het verfrissend om de herkomst van de problemen te vinden. Door problemen op een nieuwe manier te benaderen, is er vaak meer begrip en een nieuwe basis om verder te bouwen. Relatietherapie kan een nieuwe impuls geven aan je relatie.
Relatietherapie kan verder gaan dan de relatie. Soms ligt er bij één van de partners een dieper onderliggend probleem waarbij individuele therapie kan helpen. Deze twee therapievormen kunnen een goede en gezonde aanvulling op elkaar zijn.
Voor wie is relatietherapie?
Relatietherapie is voor iedereen die een relatie met elkaar heeft. In de praktijk gaat het vaak om stellen. De leeftijd en fase waarin de relatie zit maakt daarbij niet uit: in de praktijk is ieder stel dat met elkaar iets wil uitzoeken welkom. In mijn praktijk help ik vooral stellen uit Amersfoort en omgeving.
Wanneer relatietherapie?
Relatietherapie kan in iedere fase van je relatie een goede keuze zijn. Misschien ben je jaren op zoek geweest naar de ware maar mislukten de relaties steeds. Het kan dan zelfs in de beginfase van je nieuwe relatie fijn zijn om met iemand te werken aan jullie toekomst.
Ook wanneer jullie net je eerste kindje hebben gekregen en van een koppel naar een gezin van drie zijn gegaan, kan relatietherapie fijn zijn. Misschien zijn jullie kinderen net het huis uit of zijn jullie net met pensioen. In beide gevallen is er ineens veel meer ruimte die jullie op moeten vullen. Dat kan soms een uitdaging zijn. Door systemisch te kijken met een therapeut, komen jullie samen tot de juiste oplossing.
Die oplossing is niet zomaar aan te reiken maar ontvouwt zich tijdens de sessies. En soms niet. In zo’n geval kijken we samen naar de ruimte die er wel is. Het is een illusie dat alles met een paar sessies is opgelost: soms zijn er meerdere perioden met meerdere sessies nodig om tot de gewenste uitkomst te komen. Systeemtherapeuten die relatietherapie geven, kijken altijd met het stel naar het volledige plaatje. Zonder oordeel.
Hoe werkt systeemtherapie?
Relatietherapie en gezinstherapie zijn onderdelen van systeemtherapie. Ook individuele therapie en rouwverwerking of therapie bij verlies zijn onderdeel van systeemtherapie. Systeemtherapie is de overkoepelende term.
Het uitgangspunt van een systeemtherapeut is om altijd naar de context van het probleem te kijken. Een probleem is nooit opzichzelfstaand. Dat betekent dat er altijd andere belangrijke betrokkenen een rol spelen. En zij dus belangrijk zijn in de therapie.
Bij systeemtherapie kijken we niet naar een uitkomst die ‘hoort’, maar naar een uitkomst die voor alle betrokkenen werkt. Er is dus geen kant-en-klare oplossing wanneer je vanuit systeemtherapie kijkt naar relatietherapie.
Soms voelt het alsof er hele kleine dingen in beweging worden gezet. Als systeemtherapeuten kijken we altijd naar de ruimte die er op dit moment is en welke beweging er mogelijk is binnen deze kaders. Het gaat daarbij echt om een samenwerking tussen jullie als koppel en tussen de therapeut.
Systeemtherapie in Amersfoort
Mijn praktijk is gevestigd in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Op verzoek kan ik de sessie systeemtherapie ook op locatie in de omgeving verzorgen, zoals Bunschoten-Spakenburg, Baarn, Soest, Hoogland, Hoevelaken, Hooglanderveen, Leusden en Nijkerk.