Traumatherapie in Amersfoort

Het kan zijn dat er iets gebeurd is in je leven. Een nare of schokkende gebeurtenis. Iets dat je is overkomen wat je niet verwacht had. Dit kan een grote impact hebben om de manier waarop je in het leven staat. Dat noemen we in de systeemtherapie een trauma. Met relationele traumatherapie gaan we aan de slag om problemen of gebeurtenissen uit je verleden een plek te geven.

Wat is een trauma?

Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent ‘wond’ of ‘verwonding’.

Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoeft niet altijd een trauma op te leveren. Bij een trauma heb je bij deze gebeurtenis op een manier gehandeld die ervoor gezorgd heeft dat je uit deze situatie bent gekomen. Je hebt het overleefd. Deze manier van doen en denken heeft jou in het verleden beschermd.

Het kan zijn dat dit een patroon van handelen is geworden die nu niet meer nodig is. Dan gaat het in de weg zitten. Misschien adem je sneller en hoger of voel je stress bij harde geluiden. Dat kan te maken hebben met wat je hebt meegemaakt. Je lijf heeft het opgeslagen en reageert dan zonder dat er echt iets aan de hand is.

Een trauma hoeft niet direct na een moeilijke gebeurtenis (of reeks gebeurtenissen) te ontstaan. Vaak is het moment dat jij beseft dat je niet verder kunt, het moment dat we het een trauma gaan noemen. Relationele traumatherapie is dan ook echt anders dan individuele systeemtherapie.

Wat is relationele traumatherapie?

In relationele traumatherapie kijken we naar de context van jouw situatie en de effecten van het trauma op je relaties. Dat kan een relatie met een ander mens zijn, maar dat kan ook de relatie met jezelf zijn. Wanneer er iets gebeurt, zijn we geneigd om in eerste instantie de schuld bij onszelf te leggen of boos te worden op onszelf. Ook zie je vaak gevoelens van schaamte die in de weg zitten. We onderzoeken jouw gevoelens, wat die gevoelens met je doen en of we ze kleiner kunnen maken. Om te zorgen dat je trauma een plek krijgt waarbij jij in staat bent verder te gaan met je leven. Dat doen we in mijn praktijk in Amersfoort.

Daarnaast kijken we in relationele traumatherapie naar de relatie met je lijf. Na een trauma zie je vaak dat je patronen van handelen, denken en voelen ontwikkelt die vaak nog afkomstig zijn vanuit het trauma. Deze patronen zorgen ervoor dat je hersenen als het ware nog geprogrammeerd zijn alsof er nog gevaar is of dat je nog steeds moet opletten.

Met exposuretherapie, levenslijnen leggen en fysieke oefeningen – lichaamsgericht werken noemen we dat – zorgen we voor een gevoel van basisveiligheid. We leren je lichaam om terug te gaan naar de oké-stand op het moment dat jij wordt herinnerd aan je trauma, een zogenoemde trigger.

Wanneer is traumatherapie nodig?

Traumatherapie is van waarde op het moment dat jij door een nare gebeurtenis vastloopt in je leven. Vanuit de maatschappij wordt vaak gedacht dat je na een bepaalde periode gewoon weer door moet. Dat werkt lang niet altijd. Soms verandert er te veel in je leven, dat het niet mogelijk is om zonder de juiste hulp door te gaan met je leven.

Het betekent ook niet dat je ‘gewoon weer de oude’ bent na relationele traumatherapie. Een trauma is niet iets dat je weg kunt toveren, wel waar je op een andere manier mee om kan gaan, waardoor het je leven niet meer beïnvloed. Tijdens de therapie wordt gekeken hoe jouw angsten en belemmeringen kunnen worden weggenomen of een plek kunnen krijgen waardoor jij verder kunt met je leven.

Voor wie is traumatherapie?

Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent en het maakt niet uit hoelang de nare gebeurtenis die jij hebt meegemaakt geleden is. Ieder mens maakt gebeurtenissen mee die die liever niet had meegemaakt. Ervaar jij dat je te veel last hebt van deze gebeurtenissen? Dan kan traumatherapie een goede manier zijn om daarmee aan het werk te gaan.

Een nare gebeurtenis in je leven kan ook impact hebben zonder dat je het meteen een trauma zou noemen. Je kan denken aan ervaringen uit je jeugd of strubbelingen in de relatie tot anderen. Dat zorgt niet dat je leven stokt, maar brengt wel belemmeringen met zich mee. In dat geval is individuele systeemtherapie een goede optie. Ook dat geef ik in Amersfoort.

Wat is systeemtherapie?

De manier waarop we jouw trauma behandelen valt onder systeemtherapie. Dat is een overkoepelende term waar onder andere ook relatietherapie, gezinstherapie, therapie bij rouw en verlies en individuele therapie onder vallen.

Bij systeemtherapie kijken we altijd naar de context van jouw trauma. Waar jij mee worstelt, staat nooit geheel op zichzelf. Er zijn altijd andere factoren en personen die een rol spelen in jouw leven. Weten welke factoren of personen betrokken zijn, is belangrijk in de therapie.

Wanneer je systeemtherapie volgt, staat de uitkomst niet vast. Er ‘hoort’ niks anders dan een oplossing die bij jou past. Werk je bij traumatherapie vanuit systemische therapie, dan is er nooit een kant-en-klare oplossing. Je werkt geen protocol door, maar we zoeken naar een manier die voor jou werkend is en daardoor bij jou past.

Soms is er iets kleins nodig om een beweging te starten. Om jou in beweging te krijgen, kijken we als systeemtherapeuten naar de ruimte die jij hebt. Daarbij gaat het echt om een samenwerking tussen jou en de therapeut.

Systeemtherapie in Amersfoort

Mijn praktijk is gevestigd in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Op verzoek kan ik de sessie systeemtherapie ook op locatie in de omgeving verzorgen, zoals Bunschoten-Spakenburg, Baarn, Soest, Hoogland, Hoevelaken, Hooglanderveen, Leusden en Nijkerk.